Contemporary Art Center

Project: Urban Art Actions

Project Duration: September 2016 – December 2017

Urban Art Action is project dedicated to create synergy of Art and activism thru interventions in public space on issues which are widely recognized by citizens and that are not on daily agenda of politicians, but which are very important for the citizens. Idea of the project Urban Art Actions is to determine, react on and underline micro problems of public spaces, architectural problems and ruined urban infrastructure which citizens are facing every day. Identifying of this problems will offer possibility for citizens and especially to younger generations and artists/architects to adapt proactive approach in solving local problems and to influence with their skills and ideas on variety of community problems in their surroundings.

Read more...

ПОВИК

Центарот за современи уметностиСкопје

објавува

 ПОВИК

до сите ликовни уметници, куратори, мултимедијални и изведувачки уметници

и уметнички групи кои работат во областа на современото творештво  да поднесат

идеи за изложби и проекти  кои ќе бидат реализирани во текот на

2015-та и првите 4 месеци од 2016-та година во Мобилна / Mонтажнагалерија

(лоцирана во Скопје – Парк на Франкофонијата, а која ќе биде поставена и во Битола и Кавадарци во текот на 2015 г.)

Во рамките на проектот „Мобилна култура - солидарни граѓани“ (кој го спроведува ЦСУ-Скопје заедно со партнерските организации: Факултет за работи што не се учат од Битола и Проект ЕУ од Кавадарци) се трудиме да создадеме долгорочно одржлив независен простор за уметничко и граѓанско делување и изразување и зголемување на бројноста и квалитетот на активната културна публика во Скопје, Кавадарци и Битола и нејзино вклучување во граѓански активистички иницијативи преку уметничка продукција, креативни настани и едукација.

Read more...

Mobile Gallery

Gallery will be mobile and easy montage, it will be located on same place maximally up to 3-4 weeks (period enough for 3-4 projects)  and after that gallery will change its micro location (this will have to be done because of easy getting licenses for installing gallery in public space). Considering that Skopje does not have independent artistic(cultural) space mainly gallery will be located in Skopje, but also gallery will be available “on demand” for all interested artist or cultural/civil sector operators all across Macedonia.

Foto Voice / Фото Глас

Фото Глас - реши го сопствениот проблем со еден клик на фото апатарот

Што е фото глас? Една слика илјада збориви

Фото глас е метода (алатка) наменета за решавање на локланите проблеми преку употреба на иновативни методи, комуникација и пред се фотографија/слика. Фото гласот служи да иницира брзо и едноставно решавање на локалните проблеми од сферата на инфраструктурата, секојдневниот живот, здравството, образованието, екологијата и културата преку нивно експлицитно јавно прикажување и нај директно посочување на проблемот до надлежните, но и до оние кои се директно засегнати од проблемот да се вклучат во решавањето на истиот.

Идеата на фото гласот е да не потсеќа и да не натера на акција за решавање на локалниот проблем со кој секојдневно се среќаваме на начин на кој нема да изгубиме многу време и нема да се заморуваме со бирократски процедури и официјални барања. Значењето и успешноста на решавањето на проблемите преку фото гласот се базира на потенцирањето на битноста на решавањето на проблемот за одредена група луѓе ( улица или зграда, маало, месна заедница, село..) и нивно вклучување во креирањето на притисок кон надлежните кои треба да го решат проблемот.

Read more...