Уметничко креативна урбана акција: „Среќна Нова Година Скопје“

29, 30 и 31 декември 2021

„Среќна Нова Година Скопје“ – предновогодишна уметничко креативна урбана акција, за граѓаните на Скопје која имаше за цел да им го долови новогодишниот дух и новогодишната магија и да ги изненади и израдува ранливите категории деца на улица со новогодишни пакетчиња и слични подароци.

Новогодишно украсената „Лада нива“, се возеше низ градот и им делеше новогодишни пакетчиња на децата од улица и други ранливи категории, за некои од останатите деца имаше и по еден скромен примерок на приказната „Девојчето со ќибритчињата“ од Ханс Кристијан Андерсен, „преку оваа тажна приказна сакаме да се поттикне нивната хуманост и солидарност и она што го имаат доколку се во можност да го споделат со своите врсниции и другарчиња кои немаат доволно“.

Акцијата е финансиски поддржана од Фондацијата Отворено општество – Македонија.

Share this article:
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
you may also like
Montage Gallery

Contemporary Arts Center - Skopje

Address: bul. Goce Delcev, DTC Mavrovka Lamela A 1/10
1000 Skopje, Macedonia 

Tel./fax: +389 2 3133-541
e-mail: scca@scca.org.mk

Team of CAC:

Anita Ivkovik
Director
anita@scca.org.mk

Nikola Pisarev
Project manager
nikola@scca.org.mk