„Поштата е брза, само споро стигнува„

Идејата за акцијата „Поштата е брза, само споро стигнува„ е инспирирана од фактот дека иако веќе помина и 1 Април многу граѓани се уште добиваат новогодишни честитки, а на некои и тие им доцнат.
Состојбите во кои се наоѓа акционерското друштво во државна сопственост Пошта на Северна Македонија се повеќе од алармантни. Илјадници граѓани секојдневно  лутаат по поштенските објекти и ги бараат своите препорачани пратки (сметки, казни за сообраќајни прекршоци, решенија, уверенија…), а откако нема да ги најдат се соочуваат со извршни решенија од извршителите.
Од друга страна пак исто така илјадници граѓани со месеци ги чекаат и ги бараат своите платени нарачки од еBay, Аli Express, Amazon и слични страници за онлајн купување. Срамота е во 21 век да се губат пратки, да се враќаат на испраќачите, а секоја трета недела да не може да се испраќаат пратки од Македонија кон некои држави меѓу кои некои се и наши стратешки партнери (минатата година неколку месеци беше невозможно да се испрати било каква пратка за САД).
Сè на сè поштенските пратки на Пошта не Северна Македонија се движат со брзина на полжав и токму затоа и ја изработивме оваа скулптура, сакајќи да го потенцираме овој проблем и да извршиме јавен притисок за подобрување на состојбите во АД Пошта на Северна Македонија и изнаоѓање на проблемите со кои се соочува претпријатието и неговите вработени.
Истовремено со оваа акција даваме поддршка и на синдикатот на поштенските работници кои пред скоро време штрајкуваа барајќи ги своите неисплатени плати како и  реорганизација во работењето на претпријатието за да може граѓаните да добијат подобри поштенски услуги.

Акцијата е дел од програмата Урбани уметнички акции на Центарот за современи уметности поддржана од Фондацијата отворено општество Македонија, која на креативен начин ги комуницира и се бори за решавање на проблемите на граѓаните.

Share this article:
you may also like
Montage Gallery

Contemporary Arts Center - Skopje

Address: bul. Goce Delcev, DTC Mavrovka Lamela A 1/10
1000 Skopje, Macedonia 

Tel./fax: +389 2 3133-541
e-mail: scca@scca.org.mk

Team of CAC:

Anita Ivkovik
Director
anita@scca.org.mk

Nikola Pisarev
Project manager
nikola@scca.org.mk