Дијарама и уредување на просторот околу старата болница во с.Ростуше

Старата болница во Ростуше иако е објект од исклучително значење, локален споменик на културата и објект со емотивна важност за локалното население долго време е оставен на забот на времето и се наоѓа во очајна состојба. Кровот е урнат пред 10-тина години а околината на болницата (дворот) беше целосно запуштен, зараснат и претворен во ѓубриште. […]

Распеани дојранчанi, 2021

По долгогодишна односно повеќе децениска пауза локалниот музички ансамбл составен од хор и оркестар Распеани Дојранчани повторно е возобновен во рамките на локалната иницијатива: Возобновување на Распеани дојранчани. Овој состав кој во минатото бил надалеку познат по своите музички квалитети и негувањето на изворната и автентична музика од македонскиот југ полека но сигурно се враќа […]

Урбана акција: Ако на овој мраз му требаат 6 часа да се истопи, колку време ќе им треба на глечерите да се стопат?

Урбната акција е посветена на битките со глобалното затоплување и климатските промени. Идејата на оваа акција е на едноставен начин на граѓаните да им се покаже колку брзо се топи мразот на високите температури и да ги потсетиме дека еднакво како што мразот се топи на врелиот скопски асфалт истото се случува и со поларните […]

Локална иницијатива: Мала Пошта бр. 1310, Куманово

Мала пошта  бр. 1310, омилена на граѓаните од населбата Перо Чичо во Куманово конечно  доби ново руво. Малата пошта  е лоцирана на јавен простор опкружен со игралиште, зеленило и содржини за деца, но фасадата беше испишана со неугледни натписи. Токму поради поставеноста на овој објект во јавниот простор заедно со група локални уметници од Куманово  […]