Скулптурална инсталација: Саксафонист, Парк на Франкофонија, Општина Центар – Скопје

Автор: Озбег Ајваз, скулптор Скопското корзо и начинот на живот претставува инспирација за голем број уметници а уште повеќе буди носталгија и убави спомени кај голем број Скопјани. Бројни се старинските топоними и локации низ Скопје а уште побројни се приказните кои се врзуваат за нив. Една од овие приказни од поновата историја на Скопје […]

Скулптурална инсталација: Враќање на Партизанот, С. Ростуше, Општина Маврово-Ростуше

Автор: Адем Сулејманоски, уметник Идејата за оваа скулптурална интервенција доаѓа од с.Ростуше – Општина Маврово-Ростуше предел со исклучително партизанско и антифашистичко наследство и бројни паднати жртви за време на Втората светска војна. Во овој контекст идејата на скулптуралната интервенција “Враќање на партизанот“ на ликовниот уметник Адем Сулејманоски од с.Ростуше претставува приднос кон зачувување на нашето […]

Скулптурална инсталација – Воз, Богомила, Општина Чашка

Автор: Андреј Миневски, скулптор Богомила е еден од најзаборавените предели на Македонија, иако претставува предел со исклучително богато природно и културно наследство. Истражувајќи низ регионот на “Азот„ (општина Чашка) и разговарајќи со локалните жители и иселениците од Богомила утврдивме дека децениски луѓето од тој крај се поврзани со железницата кој низ изминативе скоро 100 години […]

Урбана инсталација „СРЦЕ ЗА ВЕЧНОСТА”

На 26 Август во Градскиот Парк во Стар Дојран беше поставена и промовирана спомен скулптурата/урбана инсталација „СРЦЕ ЗА ВЕЧНОСТА”, која е изработена во знак на чест, почит и благодарност кон хуманоста и човечноста на семејството на Емилија Динева, првиот донор на срце и органи во Македонија. Идејата на оваа акција е уште еднаш да се […]

Урбана уметничка акција – Снешко порачува да ја носите маската над носот

Носи ја маската правилно над носот е пораката на акцијата насловена „Снешко порачува“на групата Урбани уметнички акции. „Со оваа акција сакаме да ги потсетиме граѓаните дека и покрај новогодишните празници епидемијата е во полн ек и секојдневно броиме стотици новозаболени и десетици мртви. Во вакви услови и покрај новогодишните празници несмееме да се олабавиме и […]

УРБАНИ ТОПОНИМИ

Идејата на овој проект е да ги означи значајните урбани топоними (микролокации) во Општина Центар кои за помладите генерации скопјани, но и многуте граѓани од цела Македонија кои се доселени во Скопје претставуваат целосна непознаница, а за Скопје и одредени генерации скопјани претставуваат значајни места на центарот на градот. Во рамките на оваа акција изработени […]

Мурали за ослободувањето на Скопје

Акција за разубавување на градот Оваа акција претставува своевиден подарок за градот Скопје од групата Урбани уметнички акции по повод  75 годишнината од ослободувањето на градот во втората светска војна.  Автори се уметниците: Александар Наумовски, Андреј Митевски и Љубиша Камењаров кои изработија мурали на елементите околу Универзална сала како подарок за градот и граѓаните на […]

Project: Urban Art Actions

Urban Art Action is project dedicated to create synergy of Art and activism thru interventions in public space on issues which are widely recognized by citizens and that are not on daily agenda of politicians, but which are very important for the citizens. Idea of the project Urban Art Actions is to determine, react on and […]