Kонференција „Време за ресетирање – Предефинирање на моќта на заедниците преку креативен активизам и ангажирана уметност“ која ќе се одржи на 30-ти септември и 1-ви октомври 2022 година во Јавна соба, Скопје

Почитувани пријатели и соработници, Во име на Центарот за современи уметности – Скопје и Фондација Отворено општество – Македонија, Ве покануваме на конференцијата „Време за ресетирање – Предефинирање на моќта на заедниците преку креативен активизам и ангажирана уметност“ која ќе се одржи на 30-ти септември и 1-ви октомври 2022 година во Јавна соба, Скопје. На […]

Урбана акција: Златен бензин

11 Јуни 2022 год. „100.000 граѓани – доставувачи, дистрибутери, таксисти се директно зависни од цената на горивата. Со оваа акција сакаме да ги потсетиме надлежните дека со укинувањето на мерките за намалување на цените на горивата македонските граѓани мака мачат да ги извршуваат секојдневите обврски“. Преку златен канистер за горива брендиран со логоа на скапи […]

Уметничка акција „И јас имам Даунов синдром, те молам допри ме“

Уметничката акција „Допри ме“ беше спроведена во центарот на Скопје од неколкумина активисти и истата беше посветена на малечката Ембла, чие што отфрлање од средината, пред очите на јавноста, уште еднаш не ‘потсети на нетолерантноста на сите нас кон се’ на она што е различно. Активистите на своите тела носеа натписи „И јас имам Даунов синдром, те […]

Метаморфози и еволуција – Скопјани и топлификација

Акција посветена на проблемот со парното греење во Скопје. Пингвини беа поставени на неколку локации низ Скопје и ги претставуваа скопјани кои во последно време се соочуваат со се поладни радијатори во своите домови, со што нивните домовите наместо станови заличуваат на поларни куќарки – Игла. – Со овааа акција исто така сакаме да ги […]

Урбана акција: „Камел Трофи Аеродром 2021“, сатирично документарно видео

„Камел Трофи Аеродром 2021″ е продуцирано со желба да се помогне на неколку илјади жители од општина Аеродром кои повеќе од 4 години секојдневно газат прав и/или кал за да стигнат до своите домови во одредени делови на Аеродром особено околу улиците Владимир Комаров, Руди Чајавец и булеварот АСНОМ”. Иако инвеститорите (не навлегуваме во квалитетот […]

Драганчо Таневски „Едукативна меморија“,

„Едукативна меморија“ е мултимедијална и интерактивна уметничка инсталација која е составена од фотографии, видео проекции, звук и рачно изработена хартија.  „Едукативна меморија“ е дел од проектот Green Canvas преку кој се етаблира одржливоста како принцип на дејствување за користење на ресурсите, во кој треба да се гарантира трајно задоволување на потребите со зачувување на природниот […]

Урбана акција: Ако на овој мраз му требаат 6 часа да се истопи, колку време ќе им треба на глечерите да се стопат?

Урбната акција е посветена на битките со глобалното затоплување и климатските промени. Идејата на оваа акција е на едноставен начин на граѓаните да им се покаже колку брзо се топи мразот на високите температури и да ги потсетиме дека еднакво како што мразот се топи на врелиот скопски асфалт истото се случува и со поларните […]

Локална иницијатива: Мала Пошта бр. 1310, Куманово

Мала пошта  бр. 1310, омилена на граѓаните од населбата Перо Чичо во Куманово конечно  доби ново руво. Малата пошта  е лоцирана на јавен простор опкружен со игралиште, зеленило и содржини за деца, но фасадата беше испишана со неугледни натписи. Токму поради поставеноста на овој објект во јавниот простор заедно со група локални уметници од Куманово  […]

Климатска Клацкалка

Kлиматските промени се почесто ги чуствуваме на сопствената кожа, веќе не е прашање дали ќе се случат туку какво ќе биде нивното влијание и во колкава мера ќе ја погодат планетата Земја и каква ќе биде состојбата во Македонија. Идејата на оваа акција е да се потсетат граѓаните и да се подигне јавната свество Македонија […]

Урбана уметничка акција – Снешко порачува да ја носите маската над носот

Носи ја маската правилно над носот е пораката на акцијата насловена „Снешко порачува“на групата Урбани уметнички акции. „Со оваа акција сакаме да ги потсетиме граѓаните дека и покрај новогодишните празници епидемијата е во полн ек и секојдневно броиме стотици новозаболени и десетици мртви. Во вакви услови и покрај новогодишните празници несмееме да се олабавиме и […]