Скулптурална инсталација: Саксафонист, Парк на Франкофонија, Општина Центар – Скопје

Автор: Озбег Ајваз, скулптор Скопското корзо и начинот на живот претставува инспирација за голем број уметници а уште повеќе буди носталгија и убави спомени кај голем број Скопјани. Бројни се старинските топоними и локации низ Скопје а уште побројни се приказните кои се врзуваат за нив. Една од овие приказни од поновата историја на Скопје […]

Скулптурална инсталација: Враќање на Партизанот, С. Ростуше, Општина Маврово-Ростуше

Автор: Адем Сулејманоски, уметник Идејата за оваа скулптурална интервенција доаѓа од с.Ростуше – Општина Маврово-Ростуше предел со исклучително партизанско и антифашистичко наследство и бројни паднати жртви за време на Втората светска војна. Во овој контекст идејата на скулптуралната интервенција “Враќање на партизанот“ на ликовниот уметник Адем Сулејманоски од с.Ростуше претставува приднос кон зачувување на нашето […]

Скулптурална инсталација – Воз, Богомила, Општина Чашка

Автор: Андреј Миневски, скулптор Богомила е еден од најзаборавените предели на Македонија, иако претставува предел со исклучително богато природно и културно наследство. Истражувајќи низ регионот на “Азот„ (општина Чашка) и разговарајќи со локалните жители и иселениците од Богомила утврдивме дека децениски луѓето од тој крај се поврзани со железницата кој низ изминативе скоро 100 години […]

Kонференција „Време за ресетирање – Предефинирање на моќта на заедниците преку креативен активизам и ангажирана уметност“ која ќе се одржи на 30-ти септември и 1-ви октомври 2022 година во Јавна соба, Скопје

Почитувани пријатели и соработници, Во име на Центарот за современи уметности – Скопје и Фондација Отворено општество – Македонија, Ве покануваме на конференцијата „Време за ресетирање – Предефинирање на моќта на заедниците преку креативен активизам и ангажирана уметност“ која ќе се одржи на 30-ти септември и 1-ви октомври 2022 година во Јавна соба, Скопје. На […]

ХИПЕРАКТИВЕН АГОРАФОБИК

Изложба на цртежи од Ертунч Сали 02. Септември 2022 год., во 20.00 ч. Мобилна/Монтажна галерија Алтер его (латински „другото јас“, „doppelgänger“) значи алтернативно свое, за кое се верува дека се разликува од нормалното или вистинското, оригинално, свое на една личност. Создавањето на своето алтер его бара пронаоѓање на своето друго јас, оној со различна личност. […]

Поубава природа за секое дете!

Локална иницијатива во с.Камењане, Општина Боговиње Период на реализација: Јуни/Јули 2022 Центарот за современи уметности -Скопје ја реализираше заедно со Младински совет од Боговиње Едукативни работилници за млади, за промените кои се направени на места каде што предходно биле дивни депонии а сега се рекреативни центри, во близина на водопадите во Камењане, Општина Боговиње. На […]

Урбана акција: Златен бензин

11 Јуни 2022 год. „100.000 граѓани – доставувачи, дистрибутери, таксисти се директно зависни од цената на горивата. Со оваа акција сакаме да ги потсетиме надлежните дека со укинувањето на мерките за намалување на цените на горивата македонските граѓани мака мачат да ги извршуваат секојдневите обврски“. Преку златен канистер за горива брендиран со логоа на скапи […]