ПОВИК

до сите уметници, ликовни критичари и куратори, да поднесат предлог проекти/изложби кои ќе бидат реализирани во период мај – октомври 2023 год. во Мобилна / Монтажна галерија (локација: Парк на франкофонија) Краен рок за пријавување: 25 април 2023 год. Центарот за современи уметности – Скопје овозможува Финансиска поддршка на уметничката продукција во Мобилната / Монтажна […]

Уметничка акција „И јас имам Даунов синдром, те молам допри ме“

Уметничката акција „Допри ме“ беше спроведена во центарот на Скопје од неколкумина активисти и истата беше посветена на малечката Ембла, чие што отфрлање од средината, пред очите на јавноста, уште еднаш не ‘потсети на нетолерантноста на сите нас кон се’ на она што е различно. Активистите на своите тела носеа натписи „И јас имам Даунов синдром, те […]

Метаморфози и еволуција – Скопјани и топлификација

Акција посветена на проблемот со парното греење во Скопје. Пингвини беа поставени на неколку локации низ Скопје и ги претставуваа скопјани кои во последно време се соочуваат со се поладни радијатори во своите домови, со што нивните домовите наместо станови заличуваат на поларни куќарки – Игла. – Со овааа акција исто така сакаме да ги […]

Уметничко креативна урбана акција: „Среќна Нова Година Скопје“

29, 30 и 31 декември 2021 „Среќна Нова Година Скопје“ – предновогодишна уметничко креативна урбана акција, за граѓаните на Скопје која имаше за цел да им го долови новогодишниот дух и новогодишната магија и да ги изненади и израдува ранливите категории деца на улица со новогодишни пакетчиња и слични подароци. Новогодишно украсената „Лада нива“, се […]

Драганчо Таневски „Едукативна меморија“, 19.11.2021

„Едукативна меморија“ е мултимедијална и интерактивна уметничка инсталација која е составена од фотографии, видео проекции, звук и рачно изработена хартија.  „Едукативна меморија“ е дел од проектот Green Canvas преку кој се етаблира одржливоста како принцип на дејствување за користење на ресурсите, во кој треба да се гарантира трајно задоволување на потребите со зачувување на природниот […]

Урбана акција: „Камел Трофи Аеродром 2021“, сатирично документарно видео

„Камел Трофи Аеродром 2021″ е продуцирано со желба да се помогне на неколку илјади жители од општина Аеродром кои повеќе од 4 години секојдневно газат прав и/или кал за да стигнат до своите домови во одредени делови на Аеродром особено околу улиците Владимир Комаров, Руди Чајавец и булеварот АСНОМ”. Иако инвеститорите (не навлегуваме во квалитетот […]

Маја Танева

Соочување / пандемско емоционално соочување Дали се враќаме во нормалност на живеењето? Какво ќе биде тоа нормално секојдневие?  Кои белези и промени ги остави ова искуство врз нас?  Во Пандемско емоционално соочување, како метафорнична инспирација на авторот се Вилинските коњчиња, најосетливите инсекти во природата кои се сметаат за индикатори на трансформација, победа, слобода и креативност. Индустриските челични јажиња, […]

Андреј Ѓеоргиевски – ИДЕНТИТЕТ

“Архитектот ја зaмислува театарската позадина, го пишува сценариото и ги насочува  одговорите”, (Чуми).  Со превземање на примерот на деконструктивниот пристап на Чуми, авторот има за цел да ја анализира концептуалната темпоралност својствена на ова поднебје. Концептуалната конфузија што се огледува во сите аспекти од нашето постоење изминативе неколку децении, природно се манифестира врз архитектонскиот израз […]

Драганчо Таневски „Едукативна меморија“,

„Едукативна меморија“ е мултимедијална и интерактивна уметничка инсталација која е составена од фотографии, видео проекции, звук и рачно изработена хартија.  „Едукативна меморија“ е дел од проектот Green Canvas преку кој се етаблира одржливоста како принцип на дејствување за користење на ресурсите, во кој треба да се гарантира трајно задоволување на потребите со зачувување на природниот […]

Дијарама и уредување на просторот околу старата болница во с.Ростуше

Старата болница во Ростуше иако е објект од исклучително значење, локален споменик на културата и објект со емотивна важност за локалното население долго време е оставен на забот на времето и се наоѓа во очајна состојба. Кровот е урнат пред 10-тина години а околината на болницата (дворот) беше целосно запуштен, зараснат и претворен во ѓубриште. […]