Распеани дојранчанi, 2021

По долгогодишна односно повеќе децениска пауза локалниот музички ансамбл составен од хор и оркестар Распеани Дојранчани повторно е возобновен во рамките на локалната иницијатива: Возобновување на Распеани дојранчани. Овој состав кој во минатото бил надалеку познат по своите музички квалитети и негувањето на изворната и автентична музика од македонскиот југ полека но сигурно се враќа […]

Урбана акција: Ако на овој мраз му требаат 6 часа да се истопи, колку време ќе им треба на глечерите да се стопат?

Урбната акција е посветена на битките со глобалното затоплување и климатските промени. Идејата на оваа акција е на едноставен начин на граѓаните да им се покаже колку брзо се топи мразот на високите температури и да ги потсетиме дека еднакво како што мразот се топи на врелиот скопски асфалт истото се случува и со поларните […]

Локална иницијатива: Мала Пошта бр. 1310, Куманово

Мала пошта  бр. 1310, омилена на граѓаните од населбата Перо Чичо во Куманово конечно  доби ново руво. Малата пошта  е лоцирана на јавен простор опкружен со игралиште, зеленило и содржини за деца, но фасадата беше испишана со неугледни натписи. Токму поради поставеноста на овој објект во јавниот простор заедно со група локални уметници од Куманово  […]

ПОВИК

Центарот за современи уметности – Скопје објавува:  ПОВИК до сите ликовни уметници, ликовни критичари и куратори, да поднесат предлог проекти/изложби кои ќе бидат реализирани во Мобилна / Монтажнагалерија во период септември – ноември 2021 година Во рамките на своите напори за создавање долгорочно одржлив независен простор за уметничко и граѓанско делување и изразување, Центарот за современи уметности Скопје […]

ПОВИК 

Центарот за современи уметности – Скопје објавува:  ПОВИК до сите ликовни уметници, ликовни критичари и куратори, да поднесат предлог проекти/изложби кои ќе бидат реализирани во Мобилна / Монтажнагалерија во период септември – ноември 2021 година Во рамките на своите напори за создавање долгорочно одржлив независен простор за уметничко и граѓанско делување и изразување, Центарот за современи уметности Скопје […]

Најстарите насади на Јужни култури во Валандово,

Документарно видео, 14,00 мин. Идејата на ова документарно видео е да се забележи и да се сочува за наредните генерации сеќавањето за почетоците на одгледувањето на медитеранските и јужните овошни култури кои на просторите на поранешна Југославија и Македонија влегле токму преку Валандово. Всушност влезот на јужните култури во дваесетите години на минатиот век не […]

Климатска Клацкалка

Kлиматските промени се почесто ги чуствуваме на сопствената кожа, веќе не е прашање дали ќе се случат туку какво ќе биде нивното влијание и во колкава мера ќе ја погодат планетата Земја и каква ќе биде состојбата во Македонија. Идејата на оваа акција е да се потсетат граѓаните и да се подигне јавната свество Македонија […]

Урбана инсталација „СРЦЕ ЗА ВЕЧНОСТА”

На 26 Август во Градскиот Парк во Стар Дојран беше поставена и промовирана спомен скулптурата/урбана инсталација „СРЦЕ ЗА ВЕЧНОСТА”, која е изработена во знак на чест, почит и благодарност кон хуманоста и човечноста на семејството на Емилија Динева, првиот донор на срце и органи во Македонија. Идејата на оваа акција е уште еднаш да се […]

Локална Иницијатива Партизански споменик – Споменик на паднатите борци , Виница

Во изминатиот период Центарот за соверемени уметности Скопје во соработка со Извидничкиот одред Армонија од Виница и локалниот Младински велосипедски клуб од Виница зеднички работеа на уредување и рехабилитацијата на просторот на спомен облежје на загинатите партизани во месноста Вршидол, во близина на Виница на ограноците на планината Плачковица. Идејата на оваа Локална иницијатива е […]

Урбана уметничка акција – Снешко порачува да ја носите маската над носот

Носи ја маската правилно над носот е пораката на акцијата насловена „Снешко порачува“на групата Урбани уметнички акции. „Со оваа акција сакаме да ги потсетиме граѓаните дека и покрај новогодишните празници епидемијата е во полн ек и секојдневно броиме стотици новозаболени и десетици мртви. Во вакви услови и покрај новогодишните празници несмееме да се олабавиме и […]